2009. november 22., vasárnap

Őszapó-kupac

November végi borús-ködös-hideg nap, útban a Baglyos Fa felé megnézni, megszámolni "szomszédaimat" az idén újra az egyik Györgyfalvi negyedi parkban telelő erdei füles baglyokat . És itt át is adom a szót Béldi Miklósnak , mert pontosan így történtek a dolgok:

"... elgondolkozva baktatunk a kihalt ösvényen, de íme, egyszeriben vége szakad az álmos csendnek; szempillantás alatt megélénkül az egyhangú téli táj, s menten jókedvere derül a magányos barangoló: őszapócsapat (Aegithalos caudatus) jelenik meg az erdőszéli dérlepte fákon. "Csrr", "Csrr", "tserrp", "tititi", "zirrr" - hangzik innen is, onnan is, s a csupasz fakorona tetején, oldalán, közepén irdatlan hosszú farokkal ellátott, holmi apró tollcsomók csüngnek-függnek, tornásznak, himbálódznak a vékony ághegyeken, s röpködnek ide-oda nagy sietősen. Nos, egy fával igazán hamar végeznek, pillanatok alatt megvizsgálják, átkutatják, s mire észbe kapnánk, már a második, harmadik, negyedik szomszédban jár a fürge kis csapat." (Béldi Miklós - Madarász szemmel a Kárpátokban)

"Igazi czinege, mely sohasem pihen s pitymalattól alkonyatig izeg-mozog, bújkál, keres; hozzá a hajlékony ágakon oly gyakorlatokat végez, a melyekhez képest a legügyesebb vásári kötéltánczos is valóságos ólommadár. (...) Az őszapó is merő káros bogársággal él, és a hol fészkét rakja és pásztáz, kincset érő hasznot hajt kertnek és erdőnek. Még nem ritka, nagyon megbecsülendő." írja madarunkról Herman Ottó - A madarak hasznáról és káráról című könyvében. 

A fotózott őszapókat egy vegyes cinkecsapatban láttam, amelyben voltak barátcinkék, kékcinkék és természetesen széncinkék is. Az egyik fotón egyszerre látszik egy az észak-európai tiszta fehérfejű (Aegithalos caudatus caudatus) alfajhoz tartozó egyed, és három a közép-európai fekete fejsávos (Aegithalos caudatus europaeus) alfajhoz tartozó őszapó. A madarak egy pillanatig sem álltak meg: az alábbi öt fotó egy mindössze 48 másodperces intervallumban készült.

Egy kis ráadás:
Őszapó (alfajok, videók) a The Internet Bird Collection (IBC) oldalán 
A Magyar Madártani Egyesület Monitoring Központjának őszapos adatlapja 

Posted via email from Madaras naplóm