2009. február 6., péntek

A hóvirág

Habár ilyen tájt úgy tűnik, hogy a tavasz csak nehezen akar megérkezni, ez a kedves kis fehér virág az idén már januárban előbújt a kolozsvári kertekben és a város körüli erdőkben.

Jó, hogy látlak hóvirág,
megkérdezem Tőled,
mi hírt hoztál,
mit üzensz erdőnek, mezőnek?

Szedd a szárnyad szaporán,
vidd a hírt madárka,
útra kelt már a tavasz,
itt lesz nemsokára.

(Zelk Zoltán: Hóvirág)

IMG_4786

“Fehér harangját lehajtva földre néz.
Dárdás levele vigyázza testőrként.” (Káldi Géza: Hóvirág)

“Idején kikeletkor virágzik a bokrok között, mihent a hó elmegyen. Ezért a németek Schneetrepfell-nek, azaz hócseppnek híják. Némelyek a réteken későbben virágoznak, belől zöldek. Nincsen szaga, avagy igen kevés.” (Lippay a Posoni kert. 1664.)

A hóvirágnak kb. 20 faja él a Európában és Ázsiában, elterjedésének központja Kis-Ázsia és a Balkán-félsziget. Erdeinkben leggyakrabban a kikeleti hóvirággal (Galanthus nivalis) találkozunk. A Liliomfélék (Liliales) rendjébe és az Amarilliszfélék (Amaryllidaceae) családjába tartozik. Közeli rokona a szintén korán nyíló és szintén védelem alá szoruló tőzike.

Napjainkban használatos magyar neveiket Benkő József-nek köszönik, ő nevezte el a Galanthus-t hóvirág-nak, a Leucoium-ot tőzegviolának, utóbbiból rövidítették Diószegi-ék a tőzikét. A hóvirágnak Középajtán székelyföldi neveként Benkő a fehér kankós kifejezést jegyezte föl, amely egyszerűen fehér kampóst jelent és a virágkocsány görbültségét jelzi. A latin név a görög “gala = tej”, “anthos = virág“ szavak összevonásából származik. A hóvirág egyben keresztnév is. A Hóvirág keresztnevűek március 21-én és április 3-án ünneplik névnapjukat.

 

DSCF1187 

“Aztán kinyílt, virított, sok embert felvidított.” (Sulyok József)

Hófehér színével a reményt és a tisztaságot jelképezi. A keresztény kultúrában Máriát szokták hóvirággal ábrázolni. Egyúttal az elégtétel szimbóluma is, mert állítólag ez a növény vigasztalta látványával a paradicsomból kiűzött első emberpárt. Jelentése virágnyelven: "Örvendj a jelennek és a jövőnek, s a szomorú múlt emlékeinek ne engedj helyet a szívedben!"  Az ifjú szerelmes például tiszta kedvesének választhatja ajándékba. Méhes András Társalgó könyve szerint viszont a hóvirágcsokor virágnyelven azt jelenti: „hidegséged visszarettent".

A hóvirág hagymája több alkaloidot is tartalmaz, ezek közül a legfontosabbak a galantamin, a likorin, hemantamin és nartazin. A kompetitív és reverzibilis acetilkolineszteráz-gátló hatású galantamint izomernyedtség ellen használják, továbbá az Alzheimer-kór kezelése során is tapasztalták kedvező hatását (Alzheimer-kórban lecsökken az acetilkolin koncentrációja, a galantamin az acetilkolinészteráz gátlásán keresztül ezt a koncentrációt növeli meg).

Galantamine

Az acetilkolinészterázt gátló galantamin szerkezete

A likorin vagy nárciszin emetikus (hánytató) és bénítóhatását már az ókorban ismerték, de leírták antivirális hatását is.

lycorin A likorin molekulaszerkezete

A hóvirág ugyanakkor tartalmaz egy retrovírusokat gátló speciális lektint is. Ez a fehérje a D-mannózt köti meg és toxikus több rovarkártevő számára is. A hóvirág lektinjét kódoló gna gént 1991-ben klónozták, majd később több haszonnövény genomjába (búza, rizs) is beépítették, amelyek ezáltal ellenállóvá váltak egyes növényi kártevő rovarok támadása ellen.

1jpc

Egy szép virág szép molekulája: a hóvirág lektinje (PDB ID: 1JPC)

A gátlástalan gyűjtőszenvedély mára veszélybe sodorta a hóvirág európai állományát: minden évben több millió hóvirág esik áldozatul a szokásos nőnapi virágcsokor ajándékozásnak. Ezért 2005 szeptembere óta az Európai Unióban, így nálunk is a veszélyeztetett és védett növények közé tartozik: ne szedjük le, és akkor majd továbbra is örvendhetünk minden tavasszal ennek a kedves kis virágnak!

Hóvilág,

holdvilág -

alszik még a

hóvirág.

Félöles,

méteres

paplan alatt

aluszik:

számoljuk ki,

hányat kell még

aludnia

tavaszig.

(Kányádi Sándor: Hóvilág, hóvirág)

Doreen Rees-ahovirag Doreen Rees rajza

Nincsenek megjegyzések: