2009. február 12., csütörtök

Február 12, Darwin-nap – A tudományos gondolkodás nemzetközi ünnepe

darwin

A Darwin-nap az evolúció és az emberré válás ünnepe. 2009 kétszeresen is különleges évforduló az evolúcióelmélet történetében: 2009. február 12 Charles Darwin születésének 200. évfordulója, és 150 éve, 1859 november 24-én, hogy megjelent legismertebb és legjelentősebb könyve, A fajok eredete.

A Darwin Day Program 2000-es megalalpítása óta, a február 12-ét világszerte a tudomány, a racionális gondolkodás nemzetközi ünnepeként tartják számon.

Az evolúcióelmélet kitüntetett szereppel bír a tudományban, hiszen nem csak a biológián belül fontos szervezőelv, hanem számos tudományterülettel össze is kapcsolja azt, köztük például a paleontológiával, a geológiával és a pszichológiával. A tudomány részterületeit összhangba hozva fontos csomópontot alkot az emberi tudás hálójában.

A világ vezető tudományos folyóiratai különszámokat jelentettek meg a kettős Darwin évforduló alkalmából:

Nature , Science , Scientific American , New Scientist (és itt is), Lancet stb.

751px-Origin_of_SpeciesA 150 éve megjelent Mű

A kettős Darwin-évforduló Romániát sajátos helyzetben találja: Európa egyetlen országaként száműzte a modern biológia alapját képező darwini evolúcionizmust a romániai biológia tankönyvekből és tantervekből! Ugyanakkor a Tanügyminisztérium által jóváhagyott kreacionista biológia tankönyv jelenhetett meg. DSCF1146-cimlap IX. osztályos kreacionista tanköny a XXI. századi Romániában…

Ha felütjük az említett, 2002-ben megjelent, IX.-es biológia tankönyv fedelét (Biologie cu elemente creationiste) akkor a következő megdöbbentő dolgokat olvashatjuk, most a XXI. század elején: „Minden a Teremtő által létrehozott biológiai entitás tökéletes, legalább is a bűnbeesésig az volt, ezután minden elromlott.”, „A sejtosztódás után a sejtmag hártyája visszaalakul. Íme a biológiai folyamatok logikája és folytonossága. Minden a Teremtő által előre meghatározott terv szerint történik.”, „Minden szövet a Teremtő által meghatározott helyen van egy jól meghatározott céllal” stb..

DSCF1148-41old Részletek a Tanügyminisztérium által jóváhagyott kreacionista “biológia”-könyvből…

Románia továbbra sem veszi figyelembe az Európai Tanács 2007-es határozatát (Resolution 1580 (2007) The Dangers of creationism in education) amely az evolóció oktatásának a szükségességére hívja fel a figyelmet:

“1.It is necessary to separate belief from science. It is not a matter of antagonism. Science and belief must be able to coexist. It is not a matter of opposing belief and science, but it is necessary to prevent belief from opposing science.

15. The teaching of all phenomena concerning evolution as a fundamental scientific theory is therefore crucial to the future of our societies and our democracies. For that reason it must occupy a central position in the curriculums, and especially in the science syllabuses, as long as, like any other theory, it is able to stand up to thorough scientific scrutiny. Evolution is present everywhere, from medical overprescription of antibiotics that encourages the emergence of resistant bacteria to agricultural overuse of pesticides that causes insect mutations on which pesticides no longer have any effect.”

Mindeközben az anglikán egyház bocsánatot kért utólagosan Darwin-tól és a weboldalán is megemlékezik Darwin-ról. A Vatikán is elismeri már az evolúciót és megünnepli a kettős Darwin-évfordulót.

darwin-day-275x275

És a teljesség igénye nélkül következzen néhány “Darwin”-os link:

Élete:

http://en.wikipedia.org/wiki/Charles_Darwin

http://www.darwinday.org/learn/darwin.html

Munkássága:

The Complete Work of Charles Darwin Online

A fajok eredete (magyarul)

http://charlesdarwin.lap.hu/

Darwin nap:

Darwin Day Celebration

http://www.darwinnap.hu/

http://www.darwinday.ro/

BBC

Darwin 200 - a londoni Természettudományi Múzeum oldala

Nincsenek megjegyzések: