2009. március 1., vasárnap

Hópelyhek

Telet búcsúztató, tavaszt köszöntő két fotó és egy vers. A hópelyheket a tegnapelőtt fotóztam egy már szirmait bontogató hóvirág levelén, ahol remélhetőleg utoljára találkozott Tél és Tavasz.

DSCF2990-hopehely-1blog

DSCF2987-hopehely-2blog

Lányi Sarolta: Hópehely

Nevetve nézek most vidám szemekbe
...Ki látta régen hév bánataim,
Szelíden elment fájva s már feledve...

Hideg mosolyba mártott ajkaim
Fagyos beszéd jegétől hervadoznak,
Már nem hevűlnek hév szók harcain.

A sok sötét, kegyetlen, téli rossz nap
Szívemnek száz reményét vitte el.
Reménytelen vagyok s mindegyre rosszabb.

S mégis... ha egyszer egy név rám lehel,
Egész hideg, kevély valóm elolvad,
Mint forró szájra hullott hópehely...

Az embereket már évszázadok óta foglalkoztatják a hópelyhek és ezek szerkezete. Az elsősorban csillagászként ismert Johannes Kepler 1611-ben megjelent Di nive sexangula (A hatszögletű hópehely ) c. tanulmányában a kristályok hatszögletű szimmetriájára próbál magyarázatot adni. Robert Hooke pedig aki először figyelte meg, írta le és nevezte meg a sejteket 1665-ben megjelent Micrographia-jában,  több hópehely rajzát is közli ebben a műben.

Hopehely-Robert hooke Hópelyhek rajzai Robert Hooke 1665-ben megjelent Micrographiájában (forrás)

A kutatókat a mai napig foglalkoztatja az, hogy a hópelyhek gyönyörű szerkezete miként jön létre, és úgy tűnik, hogy ebben a véletlennek is nagy szerepe van, amellett persze, hogy bizonyos feltételek elengedhetetlenek. Minden hópehely porszemként, baktériumként vagy szennyező anyagként kezdi pályafutását, és a vízmolekulák e köré gyűlnek össze, majd megfagynak, és ezáltal jön létre a csodálatos szerkezetű jégkristály, amelynek szerkezete már részben a véletlen műve.  Jelenleg legkevesebb 35 hópehely szerkezettípust tartanak nyilván, egyes osztályozások pedig akár 80 típust is elkülönítenek (egy hópehely határozó itt tekinthető meg).

Két amerikai matematikus négy év alatt hozta létre azt a számítógépes modellt, amelynek segítségével hópelyheket lehet létrehozni, és most már valamennyi hópehelytípust meg tudják vele alkotni. A végső határig leegyszerűsített és hatékonnyá tett programnak kb. egy napba telik, mire egy háromdimenziós hópelyhet létre tud hozni.

A hópelyhek iránt érdeklődöknek ajánlóm a kitűnő, hópelyhekről szóló, gyönyörű fotókat is tartalmazó Snowcrystal.com oldalt.

Nincsenek megjegyzések: