2008. december 1., hétfő

Korai denevér novemberben

November 25.-én egy korai denevér (Nyctalus noctula) repült be a Grigorescu lakótelep, Al. Vlahuta utcájának egyik hatodik emeleten levő lakásának a konyhájába. A denevér H. Judit jóvoltából a Babes-Bolyai Tudományegyetemre, Ion Coroiu deneverészhez jutott akinek a segítségével a hasonló helyzetbe került társaival együtt remélhetőleg majd szerencsésen átvészeli a telet.

A korai denevér hazánkban a leggyakrabban kézrekerülő denevér. Hegy- és dombvidéken, valamint síkvidéken egyaránt előfordul. Az otthont adó erdők eltűnésével sikeresen alkalmazkodtak a városi életmódhoz. Az utóbbi tíz évben elszaporodott a városokban a korai denevér, amely a panelrésekben talált magának új élőhelyet. Telelőhelyei faodvak, házak fűtött részei, nagyobb épületek védettebb zugai, azonban barlangokba sohasem megy. Telelőhelyét aránylag korán hagyja el, és kedvező időjárás esetén már márciusban kijár a szabadba. Május végén kettő, ritkán három kölyköt szül. Ez az egyik leginkább „vonulós" faj. A korai denevér tartja a távrepülés rekordját Európában 2347 km-rel.

A denevérek téli álmot alszanak. Ezt azonban nem úgy kell elképzelni, hogy ősszel ledermednek, majd tavasszal felébrednek: a téli álmot többször megszakítják, úgynevezett komfortmozgást végeznek, elintézik kisebb és nagyobb dolgukat, még ki is repülhetnek a búvóhelyükről. Egy lakásfelújítással járó fúrás-faragás éppen elég, hogy kiverje az álmot a közelben lakó denevér szeméből. A felébresztett állat elvégzi komfortmozgását, majd minél hamarabb alvóhelyet keres magának. Ilyenkor a gyorsaság sokszor a minőség rovására megy: találtak már alvó denevért virágládában az erkélyen, lámpaoszlop, ház tövében. Az állatok testhőmérséklete a téli álom alatt 5-10 Celsius-fokra csökken, életfunkcióik lelassulnak. Ezért az „ébredés” sem megy egyik percről a másikra, egy-másfél óra kell hozzá (forrás itt).

Érdemes elolvasni: rövid összefoglaló a denevérekről , illetve egy interjú a városi denevérekkel kapcsolatos problémákról. Hazánkban valamennyi denevérfaj törvényesen védett. Védelmükkel, tanulmányozásukkal a Romániai Denevérvédelmi Egyesület foglalkozik.

Nincsenek megjegyzések: