2009. március 10., kedd

Megérkeztek az első gólyák

A havas, hideg március ellenére is megérkeztek  március 8-án Erdélybe,  Maros megyébe az első fehér gólyák. Az erdélyi gólyák tavaszi megérkezésének átlag középideje, a több évtizedre kiterjedő megfigyelési adatok alapján, a március 25–28 közötti időszakra tehető.

IMG_3875

Megenyhült a lég, vidul a határ,
S te újra itt vagy, jó gólya-madár!

(Tompa Mihály: A gólyához)

A romániai gólyák 2009 tavaszi érkezési dinamikáját az alábbi, naponta többször is frissülő térképen, illetve a hazai gólyás oldalon lehet nyomon követni. A térképen látható gólyaikonokra kattintva megtudhatjuk, hogy adott pontban ki, hol, mikor és hány gólyát figyelt meg.

 

A tavaszi érkezést követően a fészket előbb a hím foglalja el, őt követi néhány nap múlva a tojó. A hím a tojót jellegzetes kelepeléssel fogadja, Miskolczi Gáspár a XVII. században ezt így írta le szép, veretes nyelven: „A hím azon felette igen örvendez, szárnyai kiterjesztésével, lábainak szökdösésével mutogatja azon való jókedvét, akárki is láthatja, hogy fejeknek fel s alá való hajtogatásával, s nagy kelepelésekkel egymást miként köszöntik." A tavaszi érkezés után párba állnak, ezután kezdenek hozzá a fészek tatarozásához. Ha új fészket kell építeni, az építésben mindkét madár részt vesz. A fészket nyolc nap leforgása alatt tudják megépíteni. A pár rendszerint több éven keresztül használja ugyanazt a fészket. Főleg kora tavasszal fészekháborúkra kerülhet sor, ilyenkor egy vagy több gólya igyekszik a fészket elfoglalni, a birtokosokat elűzni.

DSCF1410

Fészektartó állványra építgeti fészkét ez a csíkszentsimoni gólya (ma már mintegy 1100 romániai gólyafészek került át a gólyák áramütését megakadályozó, biztonságot jelentő fészektartó állványokra).

A fészkek nagyrésze falvak területén, ritkábban lakott területektől távol,mezőkön található. Egyre csökken a hagyományos fészekrakó helyek száma, így ma ritkán látni oldalnyílásos kéményre, nádfedeles ház- és csűrtetőre, fára, szénakazalra épített fészkeket. Manapság a fészkek jórésze átkerült a villanyvezetékek betonoszlopaira. Az első ilyen fészkek Magyarországon 1968-ban, Romániában 1971-ben jelentek meg.

Mikor tél multával fehér hó-subáját
A föld levetette,
S virággal zsinórzott sötétzöld dolmányát
Ölté föl helyette:
Akkor az én lelkem is felöltözék új,
Ünnepi ruhába,
S gólya-várni néha elballagtam egész
A szomszéd határba.
(Petőfi, A gólya)

Ma már ki sem kell menjünk a határba “gólya-várni”, hiszen az internetten keresztül is lehetőségünk van nyomon követni a műholdas adókkal ellátott gólyák tavaszi vándorlását. Így például tudjuk, hogy az Albert von Otto-nak elkeresztelt német gólya március elsején kezdte el északi irányba tartó vonulását, de március 5-én még csak Zimbabwe-ban tartózkodott. Hasonló műholdas követéses módszerrel 2004-ben első ízben sikerült egy romániai fehér gólya fióka, a sáromberki Kele őszi vándorlását végig követni a Tanzániai telelő területéig.

 Gólyás oldalak:

A romániai fehér gólya honlapja (RO)

White Stork Protection in the Carpathian Basin (EN, HU, RO)

A Milvus-csoport Gólyavédő Munkacsoportjának a bemutatkozó oldala (EN)

A Magyar Madártani Egyesület gólyás honlapja

2009. március 1., vasárnap

Hópelyhek

Telet búcsúztató, tavaszt köszöntő két fotó és egy vers. A hópelyheket a tegnapelőtt fotóztam egy már szirmait bontogató hóvirág levelén, ahol remélhetőleg utoljára találkozott Tél és Tavasz.

DSCF2990-hopehely-1blog

DSCF2987-hopehely-2blog

Lányi Sarolta: Hópehely

Nevetve nézek most vidám szemekbe
...Ki látta régen hév bánataim,
Szelíden elment fájva s már feledve...

Hideg mosolyba mártott ajkaim
Fagyos beszéd jegétől hervadoznak,
Már nem hevűlnek hév szók harcain.

A sok sötét, kegyetlen, téli rossz nap
Szívemnek száz reményét vitte el.
Reménytelen vagyok s mindegyre rosszabb.

S mégis... ha egyszer egy név rám lehel,
Egész hideg, kevély valóm elolvad,
Mint forró szájra hullott hópehely...

Az embereket már évszázadok óta foglalkoztatják a hópelyhek és ezek szerkezete. Az elsősorban csillagászként ismert Johannes Kepler 1611-ben megjelent Di nive sexangula (A hatszögletű hópehely ) c. tanulmányában a kristályok hatszögletű szimmetriájára próbál magyarázatot adni. Robert Hooke pedig aki először figyelte meg, írta le és nevezte meg a sejteket 1665-ben megjelent Micrographia-jában,  több hópehely rajzát is közli ebben a műben.

Hopehely-Robert hooke Hópelyhek rajzai Robert Hooke 1665-ben megjelent Micrographiájában (forrás)

A kutatókat a mai napig foglalkoztatja az, hogy a hópelyhek gyönyörű szerkezete miként jön létre, és úgy tűnik, hogy ebben a véletlennek is nagy szerepe van, amellett persze, hogy bizonyos feltételek elengedhetetlenek. Minden hópehely porszemként, baktériumként vagy szennyező anyagként kezdi pályafutását, és a vízmolekulák e köré gyűlnek össze, majd megfagynak, és ezáltal jön létre a csodálatos szerkezetű jégkristály, amelynek szerkezete már részben a véletlen műve.  Jelenleg legkevesebb 35 hópehely szerkezettípust tartanak nyilván, egyes osztályozások pedig akár 80 típust is elkülönítenek (egy hópehely határozó itt tekinthető meg).

Két amerikai matematikus négy év alatt hozta létre azt a számítógépes modellt, amelynek segítségével hópelyheket lehet létrehozni, és most már valamennyi hópehelytípust meg tudják vele alkotni. A végső határig leegyszerűsített és hatékonnyá tett programnak kb. egy napba telik, mire egy háromdimenziós hópelyhet létre tud hozni.

A hópelyhek iránt érdeklődöknek ajánlóm a kitűnő, hópelyhekről szóló, gyönyörű fotókat is tartalmazó Snowcrystal.com oldalt.